Vojni aerodrom Željava

Vojni podzemni aerodrom i kompleks Željava građen je 1960-tih godina za vrijeme Jugoslavije. Izgrađen u potpunoj tajnosti bio je jedan od 2 dežurna vojna aerodroma u Yugi. Građen je za vrijeme Hladnog rata kada je vladala velika bojazan od napada atomskim oružjem. Strateški pozicioniran služio je za obranu i zračni nadzor teritorija, ali i mjesto koje je skriveno od radarskih pogleda sa Zapada!

Danas ovo mjesto impresionira posjetitelje svojom veličinom, tajnovitošću ali i idejom kako je građen. Ako planirate posjet ovom aerodromu izdvojite minimalno 2 sata vremena.

Jedan posjetilac je rekao: “Ovako bi se osjećao amerikanac da hoda po Area 51!”

ŽELIŠ POSJETITI aerodrom? Javite nam se za organizaciju obilaska Željave s vodičem!

 

 

Vojna baza Klek 505

Nevjerojatan kompleks Željava proteže se na 7 milijuna m² i danas je u vlasništvu vojske Republike Hrvatske. Aerodrom se većim djelom nazali u RH dok su 2 piste na teritoriju BiH u smjeru Grada Bihaća.

Cijeli vojni kompleks Klek 505 možemo podijeliti u 3 cjeline: kasarne, tuneli i piste.

Kasarne se nalaze na samo ulazu u vojni kompleks neposredno uz istoimeno selo Željava. U početnom djelu nalazi se desetina zgrada koje su služile kao komandni centar, kasarne, učione, mehaničarske radione, generatori, kuhinja i dr. Također se u dvorištu vojarne nalaze igrališta i vježbališta za zaposlenike.

Tuneli su udaljeni 3 km od kasarne i ukupno je izgrađeno 4 ulaza u planinu. Ulazi su građeni u obliku aviona Mig 21. U unutrašnjosti planine Plješivice svi tuneli su međusobno povezani i iz bilo kojeg tunela možete doći gdje. Osim glavnih tunela gdje su bili smješteni avioni, u Plješivci su iskopani i deseci manjih tunela i prostorija koje su služile za rad i upravljanje aerodromom ali i kao mjesto boravka djelatnika u slučaju da Željava bude napadnuta atomskim oružjem.

Piste su izgrađene na samim izlazima iz tunela i međusobno su povezane. Piste su uzletno – sletne te se pored njih nalaze i pomoćne piste. Uz same piste postavljena je i raketna obrana koja je služila za obranu cijelog aerodroma.

Službeni naziv ovog vojnog kompleksa i baze je Klek objekt 505.

Infrastruktura podzemnog aerodroma

Kako bi cijeli vojni aerodrom bio neovisan izgrađeni su brojni objekti za samodostatnost aerodroma. Tako se u blizini kasarni nalazi izvor vode s pumpnom stanicom. Mlazno gorivo je bilo skladišteno u samom aerodromu ali je izgrađen i poseban kompleks tankova koji je bio udaljen više od 10 km nedaleko Bihaća. Kompletni naftovod je građen po najvišim standardima na način da izdrži udare avio bombi. Također, u samom kompleksu, nalazi se i elektroenergetsko postrojenje za proizvodnju električne energije. Nadzor cijelog područja (pista, ulaza i kasarne) vršio se s obližnjeg brda Čelopek u kojem je bio smješten komandi centar i odakle je bila izvrsna vidljivost na čitavo područje, skroz do Bihaća.  Iznad ulaza u tunele nalazio se dodatni kontrolni centar koji je ima direktan pregled nad samim ulazima u tunele. U samim tunelima izgrađena je potpuna autonomna ventilacija koja je služila za održavanje idealnih uvjeta boravka ljudi i čuvanja MIG-ova. Ventilacija je izgrađena u svodovima tunela a služila je i kao dodatni izlaz u slučaju potrebe. Cjelokupna infrastruktura (voda, struja, telekomunikacija itd.) ukopana je i prolazi kroz tunele. Kako je aerodrom napušten i oštećen, predmetni infrastrukturni kanali predstavljaju opasnost od pada u otvorene rupe/šahte.

Izlet na aerodrom Željava

Ako planiraš IZLET na Željavu javi nam se za vođenje i obilazak cijelog kompleksa. Individualne posjete i izlet na aerodrom je dozvoljen i može ga svatko obići ali uvijek postoji ALI.

Zašto je bitno uzeti vodiča na Željavi?

  • vodič poznaje tunele i lako se snalazi u njima
  • saznat će te kako je i zašto aerodrom Željava građen upravo podno Plješivice
  • u čijem je vlasništvu aerodrom i kakva mu je perspektiva
  • zašto su betonska vrata uništena i što znače hrpe šute u tunelima
  • što se nalazilo u pojedinim tunelima/prostorijama
  • kako je aerodrom funkcionirao kada je bio u punom pogonu
  • da li je stvarno razvijan Jugoslavenski svemirski program u Željavi?
  • ……
  • NAJVAŽNIJE: tuneli su toliko veliki da Vas “pojede” mrak i obuzme strah. Zato 99% posjetioca ne istraži tunele već se slika samo na ulazima. S vodičem će te saznati sve detalje ali i istražiti 3.5 km impresivne mreže tunela Željave!

SAVJET: Na izlet ponesite udobnu obuću (tenisice), toplu jaknu (ponekad zna biti propuh)  i bocu vode.

 

Željava vojni aerdorom

Kako je i zašto uništen aerodrom

Aerodrom Željava uništen je na zahtjev Beograda prilikom povlačenja JNA. Povlačenje vojske bila je odluka kojom se željelo spriječiti da vojno naoružanje ne padne u ruke hrvatskih i bosanskih vojnika ali i vrijedna infrastruktura (piste, tuneli, kasarne, radari…)

Prilikom napuštanja aerodroma, JNA je postavila eksplozive unutar samih tunela ali i na pistama. Snaga detonacija može se vidjeti u komandnom centru unutar tunela (Zvijezda), na ulazima 1, 2 i 4, te na spoju tunela 1 i 2.

Avion Douglas C 47 Željava

Na samom ulazu u bazu nalazi se avion Douglas. Avion je orginalno služio za prijevoz i desant padobranaca, a Tito ga je dobio kao poklon po završetku II. Svjetskog rata. Avioni Douglas i danas se koriste u Africi za prijevoz robe. Prema kazivanjima poznavatelja aviona, ovaj avion je izvrsno napravljen i uz jednostavnu mehaniku ima svoju svrhu i nakon 70 godina! Avion na samom ulazu u Željavu bio je u potpunosti očuvan do povlačenja JNA iz baze. Vrlo je popularno mjesto zaustavljanja jer fotke ispred aviona su impresivne. Također može se razgledati unutrašnjost aviona ali i sjesti u pilotsku kabinu kako bi napravili savršeni selfie.

 

 

Dokumentarac o Željavi

Dokumetarni film “Huston we have a problem!” raspliće priču o razvoju Jugoslavenskog svemirskog programa koji je nastao u tunelima Željave. Ova hladnoratovska priča puna je zapleta i intriga. Svjedočanstvo zaposlenika Željave vodi nas kroz priču kako je Tito prodao svemirski program američkom predsjedniku F. Kennedyj-u. Koje sve intrige, laži i manipulacije stoje iza cijene da SAD pretekne SSSR u razvoju svemirskih letjelica i što se dogodilo pogledajte u dokumentarcu “Huston we have a problem!”

Dokumentarac je djelo slovenskog redatelja Žige Virca koji je nastao 2016. nakon čega je popularnost ovog mjesta explodirala.

 

 

 

Posjet i kako doći do aerodroma Željava

 

Lokacija aerodroma

Vojna avio baza Željava smještena je najvećim djelom u Hrvatskoj. Manji dio i to samo 2 piste nalaze se na teritoriju Bosne i Hercegovine. Zbog blizine grada Bihaća ova vojna baza poznata je i kao Aerodrom kraj Bihaća.

Kasarne i piste nalaze se u podnožju planine Plješivica. Samo ime Aerodrom Željava dobiva zbog blizine istoimenog sela Željava. Da bi se pristupilo u područje kompleksa potrebno je proći kroz selo Željava. Za potrebe izgradnje žitelji su iseljeni iz pojedinih kuća i obližnjih sela i nastanjeni su u Ličko Petrovo Selo ili u Grad Bihać. Zanimljivo je da se između ulaza u tunel broj 2 i tunel broj 3 nalazi groblje koje su osnovali stanovnici koji su živjeli u selima prije dolaska aerodroma.

 

Karta aerodroma i podzemnih tunela

Karta- ulaznica za Željavu

Za posjet aerodromu se ne kupuje ulaznica ili karta.

Jedini način da razgledate Željavu i saznate sve o ovom objektu angažirate vodiča.

Ako želite posjetiti Željavu s iskusnim lokalcem i zanimljivim pričama, kontaktirajte nas i dogovorite obilazak.

 

Video iz Željave iz 1970-tih godina

Open chat